Historia

Grand Hôtel Stockholm har varit hem för celebriteter, storslagna evenemang och helt vanliga livsnjutare sedan 1874. Det var den franske köksmästaren Régis Cadier som tog initiativ till det första svenska hotellet som kunde mäta sig med de välkända hotellen ute i Europa. Förutom att hotellets grundare fått Cadierbaren uppkallad efter sig, lever också hans omsorg om gästerna och kärlek till glamorösa tillställningar kvar i hotellet.

Bild
Regis Cadier
Grand Hôtel fasade old

FÖRSTA NOBELFESTEN 1901

Bakom den diskreta fasaden har stora stjärnor inom film, musik och politik alltid hittat en plats. Nobelpristagare och kungligheter söker sig också gärna till hotellet mittemot Stockholms slott. Den allra första Nobelsupén hölls på Grand Hôtel 1901. Ända till 1929 fick festen rum i Spegelsalen, innan evenemanget blev för stort och flyttades till Stadshuset. Men pristagarna och deras familjer bor fortfarande hos oss, och uppvaktas traditionsenligt med kaffe på sängen av Lucia den 13 december.

GRÖNSKA I VINTERTRÄDGÅRDEN

År 1909 invigdes en ny storslagen del av hotellet, Grand Hôtel Royal. Kronan på verket var Vinterträdgården, som skulle fungera som en grön oas i kontrast till isen och kylan utanför. Kvinnan bakom den grandiosa salen och de anslutande salongerna var den mytomspunna hotelldirektrisen Wilhelmina Skogh, som fortfarande håller ett vakande öga över personalen från sitt porträtt.

Så småningom fick en del av grönskan i Vinterträdgården lämna plats åt den dansanta stockholmspubliken. Grand Hôtel Royal blev det nya innestället när jazzen slog igenom på 1930-talet. Frack eller smoking var en självklarhet på dansgolvet där man njöt av Thore Ehrlings orkester.

SOMMAR ÅRET OM PÅ VERANDAN

1968 tog finansfamiljen Wallenberg över Grand Hôtel, och är fortfarande ägare genom FAM AB. När det var dags för 100-årsjubileum 1974 firades det genom att de populära sommarverandorna utanför hotellet blev permanenta. (Numera kan man njuta av sommaren – eller alla årstider – på den inglasade Verandan oavsett väder.) Prins Bertil som invigde verandorna betonade i sitt tal att Grand Hôtel under alla år varit en angelägenhet för hela Sverige. Annars hade han inte invigt något så världsligt som ett par verandor.

ALLA ÄR VÄLKOMNA

Vilka är då dessa celebriteter som har bott och bor på Grand Hôtel? Det tänker vi inte avslöja. I boken Grand Hôtel som kom ut lagom till 125-årsjubileet, har Lennart Jarnhammar emellertid samlat några av de historiskt intressanta namnen. Från Martin Luther King och Fursteparet Grace och Rainier av Monaco till Frank Sinatra och Greta Garbo. Boken finns att köpa i vår Giftshop.

Men till vårt storslagna hotell kommer inte bara celebriteter, utan också helt vanliga livsnjutare som vill unna sig flärden, bekvämligheten och mottagandet i ett klassiskt lyxhotell på en av Stockholms bästa adresser.
Det är vi väldigt glada för.